Co trzeba wiedzieć o transporcie żywności?

Przestrzeganie surowych zasad transportowania żywności ma szczególne znaczenie w przypadku transportu owoców i warzyw, płodów rolnych oraz zbóż, gdyż są one wrażliwe na temperaturę, wilgoć oraz tlen. Bardzo ważny jest również czas przewozu towarów. Sprawdź, jak transportować żywność, aby dotarła do odbiorcy świeża i w nienaruszonym stanie.

 

Jakie są zasady transportu warzyw i owoców?

Przede wszystkim podczas transportu warzyw i owoców podstawą jest zachowanie właściwej temperatury, bliskiej zeru. Pamiętaj, że przy temperaturze dwudziestu stopni Celsjusza warzywa i owoce oddychają niemal dwadzieścia razy szybciej, podobnie jak w przypadku ciągłych zmian temperatur, powodujących zmiany we właściwościach fizycznych i biochemicznych płodów rolnych.

Kolejnym ważnym elementem podczas transportu warzyw oraz owoców jest zachowanie odpowiedniej wilgotności powietrza, która powinna utrzymywać się na poziomie od 90 do 95%, przy czym warzywa wolą wilgotność na poziomie 100 procent. Z kolei warzywa trwałe, aby nie ucierpiały w transporcie, muszą być przewożone w warunkach, w których wilgotność nie przekracza poziomu 70%. Zbyt duża wilgoć w przypadku niektórych roślin może być przyczyną przedwczesnego kiełkowania oraz powstawania pleśni. Równie istotna będzie ekspozycja przewożonych produktów na światło słoneczne. Warto zdawać sobie sprawę, że ma ono wpływ na zbyt szybkie dojrzewanie i kiełkowanie roślin, zanim dotrą do miejsca przeznaczenia.

 

Jak przewozić zboże?

W trakcie przewozu zboża  kluczową rolę odgrywa czystość wnętrza naczepy. Należy je dokładnie myć i dezynfekować po każdym rozładunku, aby nie dopuścić do rozwoju groźnych bakterii. Woda, używana do mycia naczepy powinna być czysta i dobrej jakości. Przed wykorzystaniem wody z określonego źródła, warto przeprowadzić jej badania laboratoryjne, aby określić analizę ryzyka. Woda antykorozyjna nie tylko zapobiegnie skażeniu przewożonego zboża, lecz również pozwoli utrzymać naczepę w należytym stanie.

Ponadto nie wolno mieszać różnych rodzajów przewożonych zbóż, a także należy dbać o to, aby transportowany towaru nie miał kontaktu z wilgocią, brudem, szkodnikami, aby nie był narażony na opady atmosferyczne, kurz, pył oraz pasożyty.

System bezpiecznego transportowania zbóż określa stworzony w 1992 roku system GMP+, gwarantujący wysoką jakość transportowanych zbóż. Dotyczy on sposobów uprawiania roślin na roli, ich przechowywanie, handel, w końcu przewóz oraz produkcję. Certyfikat GMP+ określa zasady przechowywania i przewożenia zbóż, a także zapewnia możliwość ich kontroli.